תקן I SIZE/R129 - הכל על תקני הבטיחות של מושבי הבטיחות לרכב

עולם מושבי הבטיחות יכול להיות מסובך, בעיקר להורים טריים. בעולם ישנם מספר תקנים למושבי בטיחות – אוסטרלי/ניו זילנדי, קנדי והתקנים המובילים הם- התקן האירופאי והאמריקאי. מדינת ישראל היא בין המדינות הבודדות בעולם שמאפשרות מכירת מושבי בטיחות בתקן האירופאי וגם בתקן האמריקאי.
בשנת 2013 האיחוד האירופאי פרסמו לראשונה את התקן החדש 129R שבסופו של דבר יחליף את התקן הקיים.
החל מאפריל 2024 כלל מושבי הבטיחות המיוצרים בתקן האירופאי יוצרו וייובאו אך ורק בתקן החדש 129R ובישראל תותר המכירה על פי התקן הישן R44 עד ספטמבר 2024.
במאמר זה ננסה להסביר את השינויים בתקן החדש.
בשורה התחתונה:
  • תקן 129R זהו התקן האירופאי החדש הנקרא גם I SIZE.
  • תקן I SIZE הוא כרגע התקן המחמיר ביותר הנמכר בישראל, ומגדיל את רמת ההגנה על הילדים ברכב.
  • תקן I SIZE הינו מחמיר יותר מכיוון:
  1. בודק את הגנות הצד של המושב.
  2. מחייב נסיעה נגד כיוון הנסיעה לזמן ארוך יותר.
  3. נעשה שימוש בבובות בדיקה חדשות יותר.
  • החל מספטמבר 2024 רק מושבים בתקן I SIZE ותקן אמריקאי יוכלו להמכר בישראל.
  • רוב המושבים יגיעו עם עיגוני איזופיקס אך יש מושבים שנחגרים עם חגורות הרכב.
1. מהו תקן ?R129
תקן 129R זהו התקן האירופאי החדש למושבי בטיחות. התקן פורסם באירופה לראשונה ביולי 2013, ובניית התקן פוצלה ל 3 חלקים כאשר לחלק הראשון קוראים I SIZE. עד לשנת 2013 היה רק תקן אירופאי אחד שהוא תקן 44R. החל משנת 2013 תקן I SIZE פועל במקביל לתקן האירופאי הקיים 44R, אשר הוקם בשנת 2001. החל מחודש ספטמבר 2024, תקן I SIZE יחליף את התקן הקיים ויהיה התקן היחיד למושבי בטיחות באירופה ובישראל.
2. מהו תקן I SIZE?
    
תקן I SIZE הוא שם מקביל לתקן 129R, אך בעצם מתייחס לשלב הראשון של יצירת תקן 129R. 
I SIZE מתייחס לסל קלים ולמושבי בטיחות משולבים עד גובה של 105 ס"מ הניתנים להתקנה עם ונגד כיוון הנסיעה. מושבים אלה מחייבים התקנה על ידי עיגוני האיזופיקס ברכב.
3. איך תקן I SIZE ישמור טוב יותר על ילדים?
תקן I SIZE מחייב שימוש ארוך יותר נגד כיוון הנסיעה ועד לפחות 15 חודשים. בנוסף, תקן I SIZE הציג בפעם הראשונה בדיקת חובה להגנות צד של מושב הבטיחות. הגנות אלה מגדילות את ההגנה על ראש וצוואר הילד.
במבחני הריסוק בתקן I SIZE משתמשים בבובות הי טק משודרגות מהבובות הקיימות בתקן הקיים. הבובות נקראות בובות Q, טכנולוגיית החיישנים משופרת והיא רגישה יותר.
החיישנים ממוקמים באזורים רגישים ושבריריים בגוף, וכך ישנן אינדיקציות טובות יותר על מה קורה לילד בזמן תאונה.
בבובות הבדיקה הקודמות היו רק 4 חיישנים ובעיקר בד. בובות הבדיקה החדשות כוללות 32 חיישנים במקומות קריטיים: ראש, צוואר בית חזה ואגן. משמעות הדבר היא שמושבי בטיחות בתקן I SIZE מתוכננים, בטוחים וחזקים יותר מהמושבים בתקן הקודם.
4. מדוע אסור לתינוק לשבת עם הפנים עם כיוון הנסיעה לפני גיל 15 חודשים?
מחקרים מראים שצווארו של התינוק עדיין לא חזק מספיק כדי לתמוך בראשו ולכן תקן I SIZE אינו מאפשר נסיעה עם הפנים לפנים עד גובה של 76 ס"מ ו- 15 חודשים לפחות. זאת, כדי להבטיח ששרירי הצוואר פיתחו את הכוחות הדרושים כדי לתמוך בצוואר בזמן תאונה. ישנם מושבים המאפשרים שימוש ארוך יותר עם הפנים לאחור עד גובה של 105 ס"מ לשיפור בטיחות  התינוק.
5. מדוע בדיקת הגנות הצד של המושב חשוב?
תקן 44R לא כולל בדיקה של הגנות הצד של מושבי הבטיחות, כולנו יודעים שתאונות מתרחשות בכל צידי הרכב. תקן I SIZE החדש מחייב לבצע בדיקת להגנות הצד, ובכך משפר את רמת הבטיחות של מושבי הבטיחות.
6. האם הרכב שלי מותאם לתקן I SIZE?
החל משנת 2012 חובה על כל רכב שנכנס לארץ להיות מצויד בעיגוני איזופיקס. במשך השנים בוצעו התאמות לעיגוני האיזופיקס כדי שיתאימו למושבים בעלי תקן I SIZE, והחל משנת 2018 הרכבים מגיעים לארץ כאשר האיזופיקס תואם את תקן I SIZE.
7. האם כל מושבי I SIZE כוללים איזופיקס?
לרוב כן, אך סל קלים בתקן I SIZE מגיעים ללא עיגוני איזופיקס, ומותקנים על ידי חגורות הרכב, אך ניתן לרכוש להם בסיס איזופיקס.
8. האם למושבי I SIZE יש מגבלת משקל?
למושבי I SIZE עד גובה 105 ס"מ יש מגבלת רוחב של 44 ס"מ. בקטגוריית הבוסטרים מגובה 100-105 ס"מ קיצרתי את מותר לרוחב המושב להיות ברוחב מקסימלי של 52 ס"מ.
9. האם ניתן להתקין 3 מושבי I SIZE בספסל האחורי?
תלוי ברוחב הספסל האחורי ברכב, אך לרוב ניתן. יהיה צורך להתקין במיקום האמצעי מושב בטיחות המותקן על ידי חגורות הבטיחות של הרכב ובצדדים עם עיגוני איזופיקס.
10. האם ניתן להשתמש באיזופיקס בבוסטר עם תקן I SIZE?
לרוב כן. איזופיקס מייצב את הבוסטר ברכב, בעוד חגורות הבטיחות של הרכב מרסנות את הילד. יש לבדוק את הוראות היצרן והוראות השימוש.
11. אם מושבי הבטיחות בתקן I SIZE מבוססי גובה, מדוע המשקל עדין חשוב?
למושבי הבטיחות יש מגבלת משקל וחשוב לפקח על שניהם באותה המידה. עבור מושבי בטיחות הכוללים איזופיקס חשוב לא לחרוג ממשקל כולל של 33 ק"ג (משקל הילד+ מושב הבטיחות).
בתקן I SIZE המשקל המקסימלי לשימוש בעיגוני איזופיקס הוא בהתאם למשקל הכיסא.
12. מה השתנה במושבי בטיחות המותקנים על ידי חגורות הרכב מתקן 44R לתקן I SIZE ?
אחד השינויים המשמעותיים בהתקנת מושבים מתקן 44R ל I SIZE הוא שבהתקנת מושב הבטיחות על ידי חגורות הבטיחות של הרכב, לחגורות הבטיחות יש רק נתיב 1 שבו הן יכולות לעבור במושב. גם בהתקנת המושב כנגד כיוון הנסיעה וגם בהתקנה עם כיוון הנסיעה וזאת כדי לפשט את ההתקנה ולהפחית טעויות בהתקנה.
13. האם ניתן להמשיך להשתמש במושב בטיחות עם תקן אירופאי הקודם 44R?
ניתן להמשיך להשתמש במושב הבטיחות הקיים גם אם אין לו תקן I SIZE, ומצב זה לא ישתנה ב-8 השנים הקרובות. אך לא יהיה ניתן למכור את המושבים עם התקן הקודם החל מספטמבר 2024.
14. איך מזהים מושב בטיחות עם תקן I SIZE?    
ע"י תווית צהובה עם סימון  I SIZE.            
15. האם מושבי בטיחות מסתובבים בטוחים כמו מושבים לא מסתובבים?
כן! הם עוברים את אותן בדיקות מחמירות בין אם המושב מסתובב או לא.
16. איך לבחור מושב בטיחות בתקן I SIZE?
לפני רכישת מושב הבטיחות יש לבצע מספר בדיקות כדי לוודא שהמושב יתאים בצורה הטובה ביותר לילדנו:
  • בדיקת גובה התינוק.
  • בדיקה שברכב יש עיגוני איזופיקס שתואמים מושבי בטיחות בתקן I SIZE , בדרך כלל רכבים שיוצרו החל משנת 2018.
  • בדיקת המושב בסניף.
  • קריאת חוות דעת.
 
לכל מושבי הבטיחות בתקן I SIZE בשילב - לחצו כאן
 
מאת: מיכה אברבוך מנהל הדרכה שילב
עריכה: מיקה כנות
 
*המאמר נכתב בלשון זכר מטעמי נוחות אך מתייחס לשני המינים.