גמילה מחיתולים
האביב בפתח וזה הזמן המושלם להתחיל את הגמילה מחיתולים. הורים רבים מחכים לשלב הגמילה, הן מבחינת נוחות והן מבחינה כלכלית. עם זאת, מנקודת מבטם של הקטנטנים, מדובר בתהליך מורכב פיזיולוגית ופסיכולוגית.
זהו תהליך קצת מורכב ולפעמים מעט לא נעים אבל גמילה מחיתולים היא טבעית ובלתי נמנעת.
מהם השלבים הנכונים? ממה חשוב להימנע? במאמר זה ננסה לעשות סדר בתהליך.
מתי כדאי להתחיל בתהליך הגמילה?
מועד תחילת תהליך הגמילה הוא מאוד אינדיבידואלי ומשתנה מילד לילד. כאשר בגיל שנתיים לרוב יש לילד יכולות פיזיות וקוגניטיביות שמאפשרות לו להיגמל. עם זאת רוב ההורים בארץ בוחרים בתקופת האביב וחופשת הפסח כדי להתחיל בתהליך, כיוון שזהו זמן בו נמצאים יותר בבית והשירותים נגישים.
איך נדע שכדאי להתחיל בתהליך:
- פיזיולוגית: מערכת שלפוחית השתן היא שריר שבהתחלה רפוי ועם הזמן מתחזק. כשאנו שמים לב שהחיתול יבש מספר שעות, ניתן להבין שהתינוק לומד לשלוט על השריר וניתן להתחיל בגמילה.
- מוטורית: הילד צריך לדעת ללכת, להתיישב על האסלה, להוריד ולהרים את המכנסיים לבד.
- הבנה: הילד מבין את פעולת עשיית הצרכים, אם הוא מספר מיוזמתו על עשיית צרכים בחיתול, נעמד בצד לעשות צרכים או מצביע על חיתול מלא, נדע שהילד מבין.
- מודעות ואימון: עוד כשהילד לובש חיתול חשוב לדבר על עשיית צרכים. הגברת המודעות תסייע לילד ולהורה להתחיל בתהליך הפרידה מהחיתול. דרך המודעות, ההורה ידע לזהות את הסימנים המקדימים לשלפוחית או מעי מלאים. ויש ללכת עם הילד מידי פעם לשירותים ולבקש ממנו לעשות צרכים בסיר ,מקטין אסלה או בישבנן.
- ספרים: ספרים הם דרך נהדרת להכיר לילדים את תהליך הגמילה ולהכין אותם אליו. דרך הסיפור הילד מתחבר ומזדהה עם הדמות ועם חוויות הגמילה.
- קניית ציוד משותפת: ברכישת המוצרים שיעזרו לגמול יש לצרף את הילד לקניה.
- שיחת הכנה קצרה: רצוי לבצע שיחה קצרה עם הילד ולהכין אותו מתי מתחילים את הגמילה (מחר בבוקר / אחרי הביקור אצל סבתא/ ועוד) שיחה ארוכה ועמוקה עלולים ליצור אווירה לחוצה לילד
- הכנת הבית: ודאו שיש לכם חומרי ניקוי למגוון משטחים, הוסיפו שעוונית למיטה ולספות, גלגלו שטיחים ואחסנו כריות מיותרות.
לאחר שהכנו את הילד ואת הבית לגמילה ונראה שיש התקדמות ושיתוף פעולה של הילד אפשר להתחיל בתהליך הגמילה מהחיתולים.
ישנן 2 דרכים עיקריות לגמילה: הדרגתית וישירה.
- גמילה הדרגתית – הלבשת תחתונים והורדת החיתול למספר שעות במהלך היום ולהגדיל בכל פעם את הזמן שבו לובשים תחתונים ובשאר הזמן הילד ילבש חיתול.
- גמילה ישירה - הורדת החיתול בבת אחת למשך כל זמן הערות של הילד, למעט בזמן שינה.
- תמיכה – להורה יש תפקיד חשוב בהצלחת התהליך, גם כשהתהליך איטי והדרגתי. הילד הצליח- תנו לו חיבוק, עודדו אותו שתפו זאת עם מישהו קרוב כמו סבתא או סבא.
- הילד פספס, עודדו אותו שבפעם הבא אתם תצליחו יותר הציעו לו עזרה לניגוב וניקיון. אין להעניש או להביע אכזבה .
- עקביות – יש להקפיד עד כמה שניתן על שגרת הליכה לשירותים. הסיר, מקטין האסלה או הישבנון צריכים להיות במקום נגיש כל הזמן, ופעולת הניגוב ורחיצת הידיים צריכה להיעשות בכל פעם.
- השגחה – לא בכל יום הגמילה הולכת בקלות אך זו אינה סיבה לייאוש. יש להתמיד בתהליך כפי שהתחלתם אותו ולהיות קשובים לצורכי הילד ולתמוך בו בקשיים המתעוררים.
- הנאה – הגמילה היא תהליך טבעי וכדאי לראות בה פעולה מהנה.
- משחק – ניתן להתעסק בחומרים שמזכירים במראה שלהם הפרשות – פלסטלינה, גועש, בצק. יש מקרים בהם הילדים נבהלים ממראה הצרכים שלהם ובעיקר מהצואה.
עד כמה שזה מתסכל שהילד מפספס ועושה את צרכיו בתחתונים, על השטיח או הספה, אסור בשום אופן לומר לו משפטים שעלולים לפגוע בו או בהערכה העצמית שלו. אין להשוואת אותו לילדים אחרים, אין להקטין אותו ולקרוא לו "תינוק". אם הילד מראה מוכנות לגמילה, מוריד לבד חיתול ורוצה ללכת לשירותים כמו גדול, יש להתחיל את תהליך הגמילה גם אם זה לא הזמן המתאים לכם ההורים. לרוב להורים נוח להתחיל לגמול כאשר מזג האוויר חם יותר אך חשוב יותר לתת לילד את התחושה שאנחנו סומכים עליו. רצוי שלא להתחיל את תהליך הגמילה כאשר יש שינויים נוספים בעולמו של הילד- מעבר דירה, הולדת אח, גירושים וכדומה. יתכן והילד יגלה קושי רב יותר מאשר היה מגלה אילולא היה פנוי רגשית לעיסוק בגמילה. לסיכום